Обратный звонок

Традиційний алкогольний напій України

Часто, саме напої ставали візитівкою нації: вино - французів, пиво - німців, джин - англійці, віскі - шотландців. А що є нашою візитівкою та який саме напій відображає дух української ідентичності? 

Звісно це горілка! Про неї писалось в багатьох літературних творах, на її основі готувались найпопулярніші алкогольні напої.

Національні напої з горілки


Найпопулярніші з яких описані в книзі історика Миколи Маркевича “Обичаї і повір'я кухні та напої малоросіян” виданої у 1860 році. Всі алкогольні рецепти розраховані на чистий двічі чи тричі перегнаний алкоголь міцністю 20%.

  • Варенуха - горілка варена в герметичному посуді з сухими фруктами для узвару куди додають мед та перець. Вживали гарячою, і навіть з'їдались всі фрукти.

  • Запиканка - готувалась як варенуха, але замість сухофруктів додавались прянощі. Подавалась охолодженою.

  • Кусака - настоянка на перці, імбиру, та кардамоні.

  • Спотикач - настоянка на термічно оброблених ягодах.

Якщо звернутись до літератури, де описано справжній український дух, то не можна обійти осторонь такий шедевр як “Енеїда”, Котляревського. Ця поема в дрібницях описує побут козаків та їх свята, що їли та пили козаки. І перелік напоїв тут просто дивовижний


Люльки курили полягавши,

Або горілочку пили  — 

Не тютюнкову і не пінну,

Но третьопробну, перегінну,

Настоянную на бодян,

Під челюстами запікану,

І з ганусом, і до калгану,

В ній був і перець, і шапран.”


Якщо розібрати ці рядки, то можна здогадатись що горілка була чиста, тричі перегнана, настояна не на тютюні, а настояна на спеціях та запечену з перцем та шафраном. Та це не повний перелік напоїв що згадувався в “Енеїді”: мед, пиво, сивець, варенуха, грушевий квас, сикизка, деренівка,  пиво чорне з лимоном, заморські вина, пунш. А також описано великий список настоянок: будянка, калганка, горілка з перцем та шафраном, айвовка, настоянка на тютюну (тютюновка), ганусівка (настояна на анісі)…

Тобто козаки пили як заморські вина, так і шанували українські напої.

Особливості вживання горілки


Цікавою особливістю, яке відрізняла горілку від інших напоїв, що її пили теплою. Напій так і називали - гріта. А це означає високу культуру виробництва і на те, що в горілці не повинно бути ані натяку на сивушні масла. Напій низького ґатунку так і називають - сивуха.


Чacтo зaдaвaeмыe вoпpocы

Сколько лет на рынке работает компания Смакуй?

Сколько у Вас постоянных клиентов?

В каких странах используют Ваше оборудование?

Что о Вас говорят клиенты?

Ваша продукция сертифицирована?

ПОПУЛЯРНЫЕ АППАРАТЫ