Рецепт самогону з яблук
Яблука, корисний плід, насичений органічними кислотами, цукром (глюкозу, сахарозу та інші), вітамінами, каротин, дубильні та пектинові речовини, мікро- і макроелементи. З яблучного соку можна отримати вишуканий напій - яблуневий бренді, він же кальвадос або просто самогон з яблук.
Правильні яблучка: вибираємо і готуємо сировину
Для цього напою обирають солодкі сорти з потужним ароматом. Не рекомендується використовувати столові яблука. Загалом використовують декілька сортів. Еталоном для створення сидрів і яблучних дистилятів є поєднання: 40% солодких+40% солодко-гірких+30% кислих сортів яблук, осінніх та зимових сортів, бо саме вони є найбільш ароматними та соковитими.Також дозволяється додавання 10% груш.
Яблучка повинні бути цілими, зірваними з дерев, не ураженими шкідниками, адже аромати їх не такі потужні, як у винограду, тому навіть невеличка кількість некондиції та перетворите свій напій у звичайний дистилят.
Підготовка яблук до зброджування
Для виготовлення брага з яблук для самогону використовують дві схеми:
- біла – із соку яблук з додаванням невеликої кількості кожури фруктів;
- сіра – бродіння разом з м'якушем та шкіркою.
В першому способі з яблук отримують сік, а з ароматних яблук знімають шкірку та додають її до сусла. Саме у кожурі яблук знаходяться найароматніші красящі, дубильні та ароматичні речовини.
У другому, з яблук вирізають серцевину. Подрібнюють і разом з кожурою та м'якушем заливають водою і ставлять на бродіння. Мінус такого способу, що неможливо отримати високий вміст цукру без його додавання, також м'якуш спливає на поверхню й утворює “шапку” яка перешкоджає процесу бродіння. Тому дуже важливо перемішувати щонайменше двічі за добу.
Рецепти приготування кальвадосу з цілих яблук
Для того, щоб приготувати яблучний самогон із соку вам знадобиться:
Інгредієнти:
- 25 л – сік з яблук;
- 1-2 кг – декстроза;
- 1 пакет – дріжджі для браги з фруктів (можуть бути будь-які, наприклад Alcotec Fruit Turbo або Spirit Ferm Turbo Fruit).
Обладнання:
- ємнісь для бродіння 30 л (з термометром та гідрозаслоном);
- колба для роботи з ареометром;
- термометр;
- бентоніт (якщо потрібно освітлити);
- винний ареометр або рефрактометр для визначення вмісту цукру;
- дистилятор бажано з мідними елементами або насадками СПН (також можна використовувати мідну РНП, мідні кільця Рашингу);
- Набір ареометрів для визначення спитовмісту.
Етапи приготування:
- Виміряти цукровмістність соку. Якщо він менш як 18-20 Brix, то буде дуже малий вихід. Для цього додають декстрозу або фруктозу, щоб не змінити смак яблучного бренді. Якщо ваш сік має потрібні 18 Brix, то можна обійтись і без декстрози. Не забуваємо додати невеликий нейлоновий мішечок з кожурою яблук (на 1-2 кг), для більшого аромату.
- Виміряти температуру та довести її до 25°С.
- Додати дріжджі. Рівномірно тонким шаром на всю поверхню, дати їм розмокнути та перемішати. Потім поставити на бродіння під гідрозаслон. В нього краще заливати спирт або будь-який високоградусний алкоголь, що є під рукою. Тим самим якщо піна підніметься до гідрозаслону та захистить сусло від зараження.
- Сусло з браги. Бродить при 25° С, час бродіння 4-6 діб. Але може бути й більше. Готовність браги визначається по тому, що гідрозаслон не працює, рефрактометр вказує що цукрів в суслі 0-2 Brix, а смак гіркувато-кислий.
- Освітлення сусла. Краще на декілька днів знизити температуру до 5-10° С, і витримати ще 2 дні в холоді, або використовувати бентонит BSV-BENT користуючись вказівками на упаковці.
- Перший перегон в режимі підстіл. Перед першим перегоном обов'язково добре перемішайте сусло, щоб вийшов весь газ. Бажано вже робить з використанням міді. Навіть невелика кількість насадок хоч трошки зменшить швидкість відбору, але якість спиртосирцю буде вища. Відбирати до спиртовмисту 5% в струмені.
- Розведення та розрахунок голів/тіла/хвостів. Розвести спиртосирець до 25-30 градусів. Використовуйте додаток “Калькулятор самогонника” обов'язково внести правки за температурою, якщо немає такої можливості, то потрібно відібрати що найменш 250 мл голів з найменшою швидкістю.
- Другий відбір. Дробний відбір проводять традиційно:
- Голови відбирають з найменшою швидкістю – крапельний відбір.
- Тіло налаштовуємо більшу швидкість, крапля що переходить в струмінь (якщо відбираєте по-пару).
Хвости відсікають як тільки температура пари починає рости, якщо у вас інший тип, то орієнтуйтесь на запах. Міцність дистиляту в цей час може бути приблизно 60 і 50 градусів в струмені. відбір проводять до 30-20 градусів в струмені, або до температури в кубі 98° С.
Загальна міцність тіла не повинна перевищувати 90 відсотків спирту в рідині. Бажано 80-88, це важливо щоб не вбити аромат яблук.
9, Витримка. Розводити яблучний самогон до 45 градусів і витримуєте 1-2 тижні на дубовій щепі з розрахунку 2 грами на літр для легкого солом'яного кольору. Або просто даєте відпочити 2-3 дні та вживає.