Що таке медовуха і як її готували за часів Київської Русі
Найдавніший хмільний напій, згадка про котрий є, мабуть, в культурах усіх країн світу - це медове вино або медовуха. Заведено вважати класичний напій часів Київської Русі солодким на смак ,та з цілющими властивостями. Насправді не все так однозначно. Що з цього міф, а що правда, дізнаєтесь з цієї статті.
Чим відома медовуха в історії
Деякі джерела вказують, що перша письмова згадка про вживання медовухи, була в китайських письменностях, 6 тисяч років до нашої ери. В європейських згадках найдавніший опис цього напою зустрічається 2000 років до н.е. За часів вживання, в Київській Русі, це вже був більш вдосконалений напій з додаванням фруктового соку чи трав.
Питний мед шанували за його цілющі властивості. За легендою вікінги протягом місяця додавали мед до страв, пили медовуху вірячи що їх родина стане міцнішою і що вони народять сильну дитину. До речі, це одна з теорій назви «медовий місяць».
Наші пращури мед не варили. Вони розводили холодною водою ще не відкачаний мед у сотах разом з пергою та прополісом, додавали до нього трави, хміль, сухофрукти чи фрукти та чекали декілька місяців, поки мед зброде. Через декілька місяців отримували легкий, смачний та корисний напій насичений ароматом літа. Вино з меду виходило щільним, світло-жовтого сонячного кольору, з ніжним ароматом і квітковим смаком. Ви теж можете приготувати цей автентичний напій та дізнатись смак справжньої медовухи князів. Взагалі в її приготуванні немає строгих правил. З безлічі варіантів приготування можна виділити три основних групи:
- холодним способом - “ставлена медовуха” або “медове вино”;
- за технологією приготування пива - “варена медовуха”, “braggot”, “пивний мед” назви можуть відрізнятись в залежності від країни походження;
- настоювання - “медівка” або “медовка”.
Інгредієнти для приготування класичної медовухи
- 1 кг натурального меду або 1,5 кг меду в стільниках із забрусом;
- 4-5 л чистої води;
- 0,5 кг винограду, можна також використовувати 200 гр родзинок (бажано домашнього виготовлення);
- 10 гр гранульованого хмелю Жатецький (Saaz) або 30 гр власноруч зібраного.
Інвентар: відро з харчового пластику або каструля з кришкою на 10 л, лопатка для перемішування, ареометр винний або рефрактометр для визначення вмісту цукру.
Рецепти для приготування медовухи часів Київської Русі
Для приготування цього історичного напою використовуються дикі дріжджі з винограду чи родзинок. Мед природний антисептик ,тому щоб процес ферментації розпочався,його потрібно розвести достатньої кількості води,та дати розбродити. Процес приготування починається з виготовлення сити (так називають сусло з меду). Воду розігрівають до 30 градусів і розчиняють мед. Якщо він в стільниках, їх подрібнюють, додають воду поступово розпочинаючи з одного літра.
Коли мед повністю розчиняється потрібно додати хміль та виноград. Зараз саме час виміряти цукромісткість в сити. Вона повинна бути 20-25 Brix, якщо менше, можна додати ще трошки меду, і виміряти ще раз.
Ємність не щільно закривається й ставиться в тепле місце (23-25 градусів) на 7 днів. Так збільшиться кількість диких дріжджів і процес бродіння стане більш стабільними. Раз на день потрібно перемішувати медове сусло, а якщо сусло з воском, то що найменш 2-3 рази на день.
Через тиждень сито фільтрують через марлю і ставлять під гідрозаслон на місяць при температурі 18-20 градусів. Потім знімають з осаду та розливають по стерильним бутилям зі скла та герметично закриваються. Міцність такого напою буде приблизно 10-15%.
Готовий питний мед можна вже куштувати, а можна витримати в холодному приміщенні або у холодильнику - це не тільки освітлить напій, а ще й зробити його більш вишуканим.