Як витримка впливає на смак алкоголю
Щоб приготувати благородні, вишукані напої, неодмінно необхідна витримка в бочках, яка надає йому приємний смак та неповторний аромат. Також тривале зберігання забезпечує випаровування зайвих компонентів, які шкодять напою.Найчастіше ціна алкоголю та його значущість залежать від терміну витримки та якості бочок.
Як вибирають матеріал для бочок
Від матеріалу бочки залежать смакові властивості вина, віскі, коньяку, бренді та інших елітних напоїв. Це один з головних елементів на винокурнях.
Серед всього різноманіття сортів дерева найчастіше обирають дуб через високий вміст танинів та інших ферментів. Перевага надається саме таким сортам деревини:
- лімузенський
- славонський,
- кавказький,
- американський,
- черешчатий,
- скельний,
- піренейський.
Кожен різновид має різну щільність, що вливає на антиоксидантний потенціал, який з роками тільки збільшується.
Ємності з дуба надзвичайно високої якості та можуть використовуватись сотні років, при умові, що обручі виготовлені з нержавіючої сталі, яка не піддається корозії. Важливим нюансом є відсутність цвяхів у деревині.
В тарі меншого розміру напій досягне потрібних смакових властивостей швидше.
Особливості випалу
Випал — це основна процедура з деревиною бочок, яка і створює цей особливий “посмак” алкоголю. Випал середнього ступеня, якому піддаються заготовки, забезпечує більш ефективне насичення напоїв речовинами, які містяться в деревині.
Але важливо розуміти, що для кожного різновиду алкоголю йде свій ступінь випалу.
- Перший, легкий використовується для зберігання звичайного спирту чи білого вина, додає ванільний присмак з фруктовою ноткою.
- Другий, середній підходить для насичених повнолітніх вин і бренді та надає більш глибокі характерні аромати
- Третій, сильний випал підходить для витримки коньяку, бурбону, віскі, портвейну, кальвадосу, хересу. З ним ви отримаєте відтінки смаку шоколаду, какао і легкої копченості.
Виготовлення алкоголю — це процес тонкий та акуратний. Важливо врахувати всі деталі. Тому при виборі бочок важливо оцінити з чого вона зроблена, для витримки якого напою призначена, термін її експлуатації, об’єм.